söndag 24 maj 2015

Twittertips inför #sfichatt.

                                                                      # och @

När man chattar på twitter finns det några saker att tänka på. Alla inlägg måste innehålla hela ordet/hashtaggen #sfichatt för att alla som följer chatten ska kunna se inlägget. Om du vill svara en särskild person kan du skriva den personens twitternamn inkl. tecknet @ direkt innan twitternamnet, tex @malinjonason och #sfichatt. Då blir det tydligt vad du svarar på för inlägg. Undvik att svara alla, då går det åt för många av de 140 tecknen i onödan.

Jag rekommenderar att ladda ner gratisprogrammet tweetdeck. Då blir chattandet mycket enklare!
Här finns en liten film. Vi ses på Twitter!  







lördag 23 maj 2015

Vilka kompetenser behövs för grundläggande litteracitet för vuxna?

Inför nästa veckas #sfichatt måndag 25/5 rekommenderar jag att du kikar på denna PP  med rubriken "Vilka kompetenser behövs för grundläggande litteracitet för vuxna?" av Qarin Franker.
Det är underlaget till Qarins föreläsning under konferensen som arrangeras av VOX för norsk- och andraspråkslärare som nyligen hölls i Norge.
Fokus ligger på att man i all sin undervisning behöver utgå från ett resursperpektiv istället för ett bristperspektiv, samt att se alla olika kompetenser man behöver som lärare.

Håller du med om det Qarin skriver? Hur tänker du kring texten? Känner du igen dig? Har du någon egen erfarenhet kring detta som du vill dela med dig av?
Missa inte att vara med på måndagens #sfichatt 25/5 kl 20:00-21:00. Då diskuterar vi innehållet i denna PP. Vi ses!






måndag 11 maj 2015

Vad gör man när en elev inte utvecklas? Finns specialpedagogisk hjälp?

Kvällens #sfichatt handlar alltså om när en elev kör fast. På chatten har jag förstått att det kan vara oerhört frustrerande när detta händer. Min tanke är att man som lärare ska kunna få specialpedagogisk handledning och även praktisk hjälp för att stötta eleven i sin utveckling. Hur det här ser ut i praktiken vet jag ännu inte. Jag misstänker att det är ont om specialpedagoger på sfi-utbildningar runt om i landet, men jag hoppas jag har fel!

Ett tips jag fick av @sfilvana var metoden "trädet". Det verkar vara väldigt omfattande. Är det någon av er som har erfarenhet av den? Berätta gärna om det i #sfichatt på twitter ikväll kl. 20-21.

Välkommen!