måndag 27 april 2015

Vem är analfabet och vad betyder det, egentligen?

#fichatt ikväll handlar om analfabetism. Grunddefinitionen av analfabetism, "oförmåga att läsa och skriva" är vi nog alla överens om, men det kan betyda mycket mer än så.
Qarin Franker skriver i Att utveckla litteracitet i vuxen ålder –alfabetisering i en tvåspråkig kontext:
"Inom läsforskningen där man tidigare främst haft intresset riktat mot kognitiva aspekter på läsandet och olika läsinlärningsmetoder betraktar man numera litteracitet som en kulturell konstruktion vilket innebär en fokusering på sociala och kontextuella aspekter på läsande och skrivande både innanför och utanför skolans väggar När det gäller alfabetiseringsundervisning för vuxna invandrare finns det enligt vissa forskare (se t. ex. Ferdman, 1999) en risk att litteraciteten av majoritetssamhället används som ett verktyg för anpassning och underordning..."

Att vara litterat, betyder det alltså att man är en del av det samhälle man ingår i, fullt ut på alla plan, kulturellt och socialt?
Det ska vi diskutera i kvällens #sfichatt. Kanske har du något om analfabetism som du vill ta upp? Häng då med kl 20:00.

Vill du ha tips på hur man chattar? Kika då på denna film: https://www.educreations.com/lesson/view/tips-infoer-sfichatt/31180798/?ref=link


måndag 13 april 2015

Digitala läromedel måndag 13/4

Dagens ämne i #sfichatt är digitala läromedel. För mig är detta verkligen en djungel! Som nybliven sfi-lärare är jag helt oerfaren av att arbeta med det. Jag har precis fått mitt första "riktiga " sfilärarjobb, en tioveckors introduktionsgrupp B. Jag delar klassen med en annan lärare och vi ska ha gemensam Frontergenomgång på onsdag. Klassen har fått ett eget Fronterrum som är fix och färdigt, med filmer och allt av min kollega Carolin! (@sfilararen) 


Jag ser MYCKET fram emot dagens #sfichatt och hoppas att ni kan hjälpa mig medbra ideér om hur jag kan jobba vidare med digatala läromedel!